Vaccination af hundVaccination af hund

Hvorfor vaccinere: Vaccination beskytter selvfølgelig din hund mod sygdomme, men vaccinerer du din hund er du også med til at nedbringe forekomsten af sygdomme i danske hunde generelt. Det betyder at risikoen for ikke-vaccinerede dyr er væsentlig mindre.

Hvad har vi mulighed for at vaccinere imod:

       Hundesyge – en oftest dødelig virus, der ikke findes nogen behandling imod.

       Parvovirus – Virus der giver blodig opkast og diarré. Det rammer oftest hvalpe, og kræver akut indlæggelse, og ender ofte i død. Der findes ingen behandling mod virus, kun støttebehandling.

       Smitsom leverbetændelse (hepatitis) –oftest dødelig virus, der findes ingen behandling mod den.

       Leptospirose – bakterie der giver nyre-/leversvigt. Smitter via urin fra rotter og mus. Kan overleve i fugtige områder. Dvs. høj risiko for dyr der har kontakt til fugtige områder/skov/eng, hvor der er mus/rotter. Behandles med langvarig antibiotika, men oftest dødelig. Det kan smitte til mennesker, så alle i husstanden vil blive undersøgt og oftest præventivt behandlet.

       Kennelhoste – meget smitsom hoste, der ikke er dødelig, men kan være langvarig og generende. I nogle tilfælde er der feber, og risiko for sekundær lungebetændelse. Ikke altid behov for behandling, ofte bare hostestillende og ro.

       Rabies – Hundegalskab. Ikke konstateret i danske hunde i mange år.  Vaccination mod rabies er et krav, hvis hunden skal ud af DK. Ellers ikke nødvendigt.

       Borrelia – sygdom overført fra flåter der giver ledbetændelse, feber og nervebetændelse. Behandles med langvarig antibiotika. Hunden skal stadig behandles forebyggende mod flåter pga. sygdommen anaplasmose, som også overføres via flåter.

       Leishmania – parasit, som overføres via sandfluer (findes syd for alperne). Vaccination skal ske i god tid før rejse.

       Herpesvirus-induceret fatal neonatal sygdom: sjælden sygdom der kan give abort og svagtfødte hvalpe. Tæven vaccineres oftest kun i tilfælde med tidligere tilfælde af svagtfødte hvalpe eller abort.

Ikke alle vacciner er lige relevante for alle hunde, men få en snak med dyrlægen om hvilke der er vigtige for lige netop din hund.

Hvor ofte skal man vaccinere: Der hersker ofte stor tvivl blandt hundeejere om hvor ofte man bør vaccinere sin hund. Ejere oplever at de får forskellige anbefalinger hos forskellige dyrlæger. Det skyldes at der er forskellige anbefalinger i forhold til hvilken vaccine der anvendes, og derudover har anbefalingerne for de enkelte vacciner også ændret sig over årene.

Pt. er det sådan at nogle vacciner skal gentages hvert år, og nogle skal gives hvert 3. år. Derfor er en vaccineret hund dækket mod NOGLE sygdomme i 3 år, men altså ikke alle!

Derfor anbefales det at man tager til dyrlægen minimum én gang om året for at få sundhedsundersøgt hunden og få rådgivning om hvilke vacciner der skal gives.

Er det farligt at vaccinere?: Det er vigtigt af have fokus på, at risikoen ved IKKE at vaccinere, er større end risikoen for komplikationer ved vaccination! Der er selvfølgelig en ganske lille risiko for bivirkninger ved vaccination, men de er sjældne og oftest milde og forbigående.

Der er risiko for forbigående hævelse på injektionsstedet, og hunden kan blive lidt øm og træt i umiddelbar forbindelse med vaccinationen. Ved vaccination mod kennelhoste er der nogle bestemte forholdsregler, tal med din dyrlæge.

I meget sjældne tilfælde kan der ses en allergisk reaktion på vaccinen. I så fald vil hunden blive dårlig indenfor ganske kort tid efter vaccinationen. Er man urolig kan man blive ved dyrlægen i 10-15 minutter efter vaccinationen, så kan dyrlægen hjælpe hvis uheldet er ude.

For nogle vacciner gælder det at man kan lave en titermåling for antistoffer i en blodprøve. Læs mere om dette på denne hjemmeside under fanebladet: Titertest

Guide til tandbørsning af hundDet er faktisk lige så vigtigt at holde vores hundes tænder, som vores egne. Det er faktisk sådan at 80% af vores hunde og katte har behandlingskrævende tilstande i mundhulen !!!

Daglig tandbørstning er det bedste kan kan gøre for sin hunds tænder. 

Det kræver masser af træning, og man skal starte langsomt op, så det tager noget tid. Jeg ved godt at det sjældent er realistisk at hundeejere får børstet deres hunds tænder hver dag, men lidt har også ret, og I gør jer selv og jeres hund en kæmpe tjeneste.

Jeg har herunder lagt et link til en film, hvor du kan se hvordan man skal gøre.

Tanddyrlæge Jens Ruhnau viser hvordan man børster tænder på hund.

 

Rico og Simba, mine hunde


Her er Rico og Simba. Rico (den mørke) var min utroligt søde og omgængelige hund. Han var en "brugt" hund, vi hentede på internatet i Gram. Han døde desværre i maj 2016 af en tumor (kræft) i, og ved, hjertet. Han er meget savnet. Heldivis fandt jeg Simba, en Golden Retriever, som også var en "brugt" hund på 6 år. Simba skulle have været aflivet pga. smerter i benene/hoften. Jeg synes Simba var så dejlig en hund at jeg tog ham hjem for at forsøge at "fikse" benene. Med smertestillende, foder, fodertilskud, massage, den rigtige motion mm. var han faktisk blevet rigtig god igen. Han havde gigtforandringer i knæet, som var opstået pga. et delvist overrevet korsbånd, tidligere i dens liv. Derfor vidste vi godt at Simba nok ikke blev så gammel, men desværre kunne Simba ikke særlig godt tåle den smertestillende medicin, og vi blev enige om at det ikke var fair at lade Simba leve, da det var et valg mellem pest eller kolera. Simba blev aflivet i November 2017. Sommeren 2018 fik vi så vores første hvalp; Loui. Det var rigtig sjovt at prøve at have hvalp, og Loui er blevet en rigtig dejlig hund. Han er dog noget af en vagthund og ikke så glad for alle de gæster (kunder) er kommer hos os. Derfor larmer han rigtig meget når I komme ud til klinikken. Han er dog altid lukket inde i haven når jeg får kunder.

Information om dine rettigheder i henhold til persondataforordningen - i "pixi-format"Oplysning til kunder ved ”Mobildyrlægen v/Else Bang Henningsen”

Jeg skal hermed informere om at du/I, i henhold til persondataforordningen har følgende rettigheder når det gælder jeres personlige oplysninger:

  • Ret til løbende at få indsigt i, hvordan dine persondata behandles hos den dataansvarlige.
    • (Dette kan læses på min hjemmeside: https://mobildyrlaegen.dk/index.php/billeder-artikler).
  • Ret til at få berigtiget urigtige persondata.
  • Ret til at få begrænset behandlingen af persondata.
  • Ret til at få slettet persondata - ”Retten til at blive glemt” – (Dog er der visse oplysninger der skal opbevares i minimum 5 år, i henhold til Lægemiddelloven.)
  • Ret til at kunne få udleveret sine persondata, så de kan overføres til fx anden dyrlæge (dataportabilitet). (Udlevering af journaler følger reglerne i DDDs etiske kodeks). 
  • Ret til at tilbagekalde et afgivet samtykke.
  • Ret til at klage til Datatilsynet.

Jeg skal orientere om at ALLE personlige data håndteres af mit internetbaserede software, som administreres af programmet Vettigo, der administreres af firmaet Mibit.

Jeg har d. 21. maj 2018 indgået en ”Databehandleraftale” med Mibit der sikrer at Vettigo behandler alle personlige oplysninger korrekt i henhold til loven.

Jeg har ingen personlige oplysninger liggende på harddisk eller i papirform. Undtaget herfra er mails, hvor du selv har givet mig personlige oplysninger. Mails slettes ca. hver 3. måned, men du frarådes at give personlige oplysninger til mig på mail, hvis ikke du vil have dine oplysninger liggende i min mailboks.

Koden til min software er kun kendt af undertegnede.

Du/I skriver hermed under på at I er blevet orienteret om jeres rettigheder og er blevet præsenteret for dokumentet: ”Behandling af personoplysninger hos Mobildyrlægen v/Else Bang Henningsen” på min hjemmeside, på mail, eller i papirform.

Dato/underskrift:

­­­­­­­­­-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Information om dine rettigheder i henhold til persondataforordningenDENNE INFORMATION ER TIL KUNDER

Behandling af personoplysninger hos Mobildyrlægen v/Else Bang Henningsen


1. Indledende bemærkninger

1.1 Formål
1.1.1. Hos Mobildyrlægen vil vi løbende komme til elektronisk, og på anden systematisk måde at behandle forskellige persondata om dig i forbindelse med, at du er kunde hos os. Det er nødvendigt for, at du kan blive kunde hos os, således vi kan behandle dine dyr. Vi er i den forbindelse forpligtede til at orientere dig om, hvilke oplysninger om dig, vi indhenter, registrerer, videregiver eller i øvrigt behandler.

1.1.2. Det overordnede formål med behandlingen af dine oplysninger er at kunne foretage den administration, der er knyttet til konsultationer/behandling for dit/dine dyr, dvs. aftaleindgåelsen, behandlingsprocessens opstart, forløb og afslutning, herunder i relation til ydelser mv., du har ret til, samt de forpligtelser, du er underlagt.


1.2 Dataansvar og kontraktoplysninger

1.2.1 Mobildyrlægen er dataansvarlig for de oplysninger, der behandles af os, og har således i henhold til databeskyttelseslovgivningen ansvaret for, at dine personoplysninger behandles lovligt.

1.2.2. For alle de nævnte personoplysninger gælder, at de behandles i overensstemmelse med de retningslinjer og rammer, databeskyttelseslovgivningen samt evt. øvrig lovgivning sætter herfor.

1.2.3. Dette indebærer bl.a., at du til enhver tid kan rette henvendelse til Mobildyrlægen v/Else Bang Henningsen, Povlskrovej 50, 6780 Skærbæk, tlf. 24 80 20 15, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du har spørgsmål til vores behandling af dine personoplysninger, eller hvis du ønsker at gøre dine rettigheder gældende i henhold til databeskyttelseslovgivningen.

 

2. Behandling af persondata

2.1 Kundekartotek

2.1.1. Når du kontakter os, opretter vi en journal på dig og dit/dine dyr i vort kundekartotek (elektronisk it-system). Her registrerer vi en række forskellige personoplysninger, der som udgangspunkt stammer fra dig selv.

2.1.2. Vi registrerer bl.a. identifikationsnummer på dit/dine dyr og ejers kontaktoplysninger, herunder ejers navn, privatadresse, privat- og arbejdstelefonnummer, e-mailadresse samt evt. cpr.nr. ved behov.
Herudover registreres løbende journaloplysninger om dit/dine dyr. Endelig registreres oplysninger om andre særlige forhold som fx forsikringer, aftaler om kredit, sundhedsordninger og aftaler om andre betalere.

2.1.3. Oplysningerne i systemet kan vi evt. samkøre med oplysninger om andre kunder, fx for at lave forskellige former for statistikker op opgørelser til internt brug samt ved påkrav fra offentlige myndigheder.

2.1.4. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.2 Røntgen- og scanningsbilleder (ikke gældende i Mobildyrlægen pt)

2.2.1. Når der tages røntgen- og scanningsbilleder, registrerer vi i den forbindelse dit navn samt identifikationsoplysninger om dit/dine dyr.

2.2.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.3 Ordinering, indberetning samt fortegnelser over receptpligtige lægemidler

2.3.1. Veterinære recepter indeholder dine personoplysninger som dit navn og adresse. Det er fastsat ved lov, hvilke oplysninger, herunder personoplysninger, en veterinær recept skal indeholde for at et apotek må godkende den udstedte veterinære recept, og du som kunde kan få udleveret den ordinerede medicin til dit/dine dyr. Veterinære recepter er hjemlet i bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler.

2.3.2. Har du indgået aftale med Mobildyrlægen om, at vi er din besætningsdyrlæge, da vil der ske indberetning af persondata på dig samt identifikationsoplysninger på dine dyr til Dyrlægeregistret VetReg i Fødevarestyrelsen. Det er hjemlet ved lov* at sundhedsrådgivningsaftaler, oplysninger samt sundhedsrådgivningsaftaler for kvæg, svin og mink, der er indgået mellem dig og Mobildyrlægen skal indberette i VetReg.

*) Lovhjemlen er bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætning, bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger og bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme.

2.3.3. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 3 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra c. 

2.4 E-mails

2.4.1 Vi logger centralt de e-mails, der bliver sendt fra dig til Mobildyrlægen og sendt fra Mobildyrlægen til dig. Det vil sige, at vi registrerer, hvem e-mailen er fra, at den er sendt til eller fra dig, hvornår e-mailen er sent og modtaget. Indholdet af de e-mails, som du modtager og sender til Mobildyrlægen, kan evt. blive journaliseret på dit/dine dyrs elektroniske journal.

2.4.2. Som kunde hos Mobildyrlægen vil du – hvis du samtykker dertil – modtage remindere på behandlinger, som er aftalt eller behandlinger der bør gentages inden for en fastsat dato som fx revaccination.

2.4.3. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.5 Kalendersystem


2.5.1. I vores elektroniske kalender registrerer vi de aftaler, vi har med kunden. Vi anfører i den forbindelse dit navn og eventuelt identifikationsoplysninger på dit/dine dyr.

2.5.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.6 Laboratorieprøver samt -svar

2.6.1. Såfremt der udtages prøver på dit/dine dyr, vil Mobildyrlægen selv kunne behandle nogle af prøverne. Såfremt Mobildyrlægen ikke har udstyret til at udrede prøvesvaret på en udtaget prøve, vil prøven blive sendt til eksternt laboratorie i Danmark, EU/EØS lande samt eventuelt lande uden for EU/EØS. Når prøven sendes og svar herpå modtages, vil denne indeholde personoplysninger på dig som dit navn samt identifikationsnummer på din/dine dyr. Dine personoplysninger vil blive behandlet, jf. denne skrivelses pkt. 3.2.

2.6.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.7. Registrering af dyr i registre

2.7.1. Registrering af hunde i Det Danske Hunderegister
Du har, jf. bekendtgørelse af lov om hunde (hundeloven), pligt til at lade din hund registrere i Det Danske Hunderegister samt omregistrere din hund, såfremt du sælger den, ligesom du skal give meddelelse til Det Danske Hunderegister ved din hunds død. Såfremt du indgår aftale med Mobildyrlægen om, at vi, på dine vegne, registrerer din hund i Det Danske Hunderegister, da sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på din hunde til Det Danske Hunderegister.


2.7.2. Registrering af katte

Det er ikke lovpligtigt i Danmark at lade sin kat registrere i Danmark. Såfremt du ønsker din kat registreret i fx Det Danske Katteregister og indgår du aftale med Mobildyrlægen om, at vi, på dine vegne, registrerer din kat i Det Danske Katteregister, da sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på din kat til Det Danske Katteregister.

2.7.3. Registrering af heste i SEGES

Alle heste i Danmark skal have et pas med medicinsider, jf. bekendtgørelse om identifikation af dyr af hesteslægten. Bekendtgørelsen supplerer EU forordning 504/2008 af 6. juni 2008.
Det er SEGES, der i Danmark udsteder hestepas og dermed registrerer heste.
Det er tillige lovpligtigt at lade sin hest ejerskifte samt registrere afgang (døde heste) til SEGES.
Såfremt Mobildyrlægen, på dine vegne, forestår eller hjælper dig med ovennævnte, da anvender og sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på din hest til relevante personer, private virksomheder og myndigheder.

2.7.4. Registering af kvæg, svin, får og geder i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR)

Alle besætninger af kvæg, svin, får og geder skal være registreret i CHR, jf. bekendtgørelse om registrering af besætninger i CHR.
Kvæg, svin, får og geder skal være mærket med særligt godkendte øremærker. Samtidig skal de ejendomme, dyrene befinder sig på, være registreret i CHR.
Dyreejeren/landmanden opretter selv og afmelder selv sin besætning på Landbrugsindberetning.dk
Såfremt Mobidlyrlægen, på dine vegne hjælper dig vedrørende ovennævnte, da anvender og eventuelt sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på dine dyr til relevante personer, private virksomheder og myndigheder.

2.7.5. Retsgrundlag
Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.


2.8 Betaling

2.8.1. Vores system til håndtering af betaling er samkørt med kundekartoteket, hvorfor behandling af dine personoplysninger sker jf. denne skrivelses pkt. 2.1.

2.8.2. Såfremt kreditaftale indgås mellem dig som kunde og Mobildyrlægen, vil dette som udgangspunkt kun være muligt, såfremt du afgiver dit cpr.nr. Samtykkeerklæring til behandling af cpr.nr. udfyldes og underskrives af kunden, inden kreditaftale indgås.

2.8.3. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 1-2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra a-b.


 

3. Opbevaring, overførsel og videregivelse mv.

3.1. Opbevaring af persondata


3.1.1. Oplysningerne om dig opbevares på virksomhedens adresse.

3.1.2. Visse oplysninger opbevares tillige hos vores databehandlere i forbindelse med de drifts- og it-sikkerhedsmæssige opgaver (som fx ekstern hosting af it-programmer, softwarebackup mv.). Vi får løst eksternt. Opbevaring af oplysningerne hos eksterne samarbejdspartnere (vores databehandlere) er undergivet de danske databeskyttelsesregler, og der er indgået databehandleraftaler med databehandlere, der skal sikre, at dine oplysninger bl.a. ikke kommer uvedkommende i hænde.

3.1.3. Dine personoplysninger kan også overlades til vores advokater eller revisorer til brug for løsningen af en konkret opgave. Det kan fx være, hvis Mobildyrlægen har brugt juridisk eller revisionsmæssig bistand i en sag, hvor du er involveret, og hvor de relevante personoplysninger derfor skal bruges af vores revisor eller advokat.

3.2. Overførsel til tredjelande (Ikke gældende i Mobildyrlægen, 3. part har adresse i København)

3.2.1. Visse af dine data vil blive overført til lande beliggende uden for EU/EØS. Dette skyldes, at vores databehandler/databehandlere er beliggende i xxxxx (nævn det pågældende land/lande).

3.2.2. Overførsel af dine personoplysninger til xxxx (nævn det pågældende land/lande) sker på baggrund af (fx EU’s standardkontrakter om overførsel af personoplysninger til tredjelande), der derved garanterer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau.

3.3. Videregivelse

3.3.1. I forbindelse med bl.a. refusion fra forsikringsselskaber, refusion fra kommuner og videregivelse af journalmateriale, herunder røntgenbilleder og prøvesvar til anden dyrlæge i forbindelse med henvisning til bl.a. specialist eller kundens ønske om skift til anden dyrlæge, videregives epikriser eller kundens journal, jf. Den Danske Dyrlægeforenings Etiske kodeks til relevante offentlige myndigheder og private virksomheder som beskrevet ovenfor i denne skrivelse. Materialet vil indeholde personoplysninger og dig samt identifikationsoplysninger om dit/dine dyr.

Derudover kan Mobildyrlægen videregive personoplysninger om dig og dit/dine dyr til vores forsikringsselskab eller andre forsikringsselskaber, hvis dette er relevant og nødvendigt til brug for deres behandling af anmeldte skader mv.

3.3.2. Der kan endvidere ske videregivelse af dine personoplysninger i forbindelse med et potentielt køb og salg af Mobildyrlægen, herunder i forbindelse med den undersøgelses- og afklaringsproces (due diligence-undersøgelse), der måtte blive gennemført forud for et eventuelt salg mv.


 

3.4. Sletning af data

3.4.1. Databeskyttelseslovgivningen indeholder ikke specifikke regler om, hvornår personoplysninger skal slettes i kundeforhold. Dette skal afgøres af Mobildyrlægen som dataansvarlig i den enkelte situation. Ved vurderingen heraf skal der navnlig lægges vægt på, om en fortsat opbevaring tjener et sagligt formål.

3.4.2. Hensynet til at kunne opbevare dokumentation for historikken i en kundesag/kundejournal, herunder at Mobildyrlægen har mulighed for at se, hvilke skridt der tidligere er foretaget i kundesagen/kunde-journalen, anses i praksis for et sagligt formål. De data, Mobildyrlægen bruger til at administrerer dit kundeforhold, vil derfor som udgangspunkt først blive slettet, tidligst 5 år efter kundeforholdet er ophørt, idet det er lovpligtigt, at recepter opbevares i 5 år. Derudover nødvendiggør Den Danske Dyrlægeforenings Etiske kodeks, at originale journaler, røntgenbilleder og scanningsbilleder mv. tilhører den dyrlæge, som har foretaget optegnelserne/fotograferingerne, bør bevares i minimum 5 år.


3.4.3. Øvrige oplysninger om dig, som ikke er nødvendige at opbevare for at administrere dit kundeforhold, vil blive slettet på det tidspunkt, hvor der ikke længere er noget sagligt behov for fortsat opbevaring, eller hvis lovgivningen i øvrigt pålægger os at slette disse oplysninger på et bestemt tidspunkt.


4. Dine rettigheder

4.1 Oplysningspligt

4.1.1. Databeskyttelseslovgivningen giver dig forskellige rettigheder, når vi behandler persondata om dig elektronisk. Og lovgivningen pålægger os visse pligter – som fx at fortælle dig, at vi har indsamlet eller vil indsamle persondata om dig.

4.1.2. Hvis vi i særlige tilfælde behandler andre persondata om dig eller foretager en anden form for behandling end den, vi beskriver her i denne skrivelse, vil Mobildyrlægen informere dig særskilt om det.

4.2 Indsigt, berigtigelse mv.

4.2.1. Du har også ret til at få at vide, hvilke personoplysninger om dig, vi har samlet i forbindelse med dit kundeforhold, og du har ret til at få indsigt i oplysningerne.
Du har ret til at bede om, at vi begrænser, retter eller sletter personoplysninger, hvis du mener, at de fx er forkerte eller giver et forkert indtryk.

4.2.2. Ingen lov hjemler som udgangspunkt journalpligt for en dyrlægevirksomhed. Er en dyrlægevirksomhed medlem af Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening under Den Danske Dyrlægeforening, skal dyrlægevirksomheden efterleve foreningens Etiske kodeks, hvoraf følgende fremgår:

”Det anses for god etik, at dyrlægevirksomheden udfærdiger en journal, som kan benyttes i kvalitetssikringssammenhæng, og som kan benyttes af dyrlægen/dyrlægevirksomheden i offentlige og forsikringsmæssige forretninger.

At udlevere kopi af journal, røntgenbilleder, scanningsbilleder mv. til anden dyrlæge, når dyrlægevirksomheden i konkrete tilfælde anmodes herom.

At udlevere epikrise, røntgenbilleder, scanningsbilleder mv. til dyrets registrerede ejer, når dyrlægevirksomheden i konkrete tilfælde anmodes herom.

At undlade at udlevere kopi af journal, røntgenbilleder eller scanningsbilleder mv. til lægmand, med mindre der er tale om dyrets ejer jf. ovenstående.”

4.2.3. I det omfang du har givet dit samtykke til behandling af dine persondata, har du altid mulighed for at tilbagekalde dette. Mobildyrlægen kan dog fortsat behandle dine personoplysninger, hvis Mobildyrlægen har et grundlag herfor.

 


4.3 Yderligere oplysninger

4.3.1 I det omfang du har spørgsmål til ovenstående eller dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen, har du altid mulighed for at kontakte Mobildyrlægen. Du kan læse mere om databeskyttelseslovgivningen og dine rettigheder på Datatilsynets hjemmeside www.datatilsynet.dk
Datatilsynet er den myndighed, der i sidste ende kan vurdere, om dine persondata behandles lovligt – fx som led i en klagesag. Du har derfor altid mulighed for at indgive en klage til Datatilsynet.

 
 

¨NytårsangstHvad gør man når ens kæledyr har nytårsangst?

Ved man at ens kæledyr er bange for nytår (og måske skud, tordenvejr osv.) så kan man gå i gang med tilvænning og adfærdstræning allerede fra januar måned -  dvs. hele året.

 

Tilvænning (desensibilisering) går ud på at man gradvist vænner kæledyret til det den er angst for. Det kan man fx gøre ved at købe lyd-CD'er med fyreværkerilyde ved dyrlægen, på internettet mv.

Der vil medfølge en brugsanvisning med CD'en, men proceduren er, at man starter med at afspille cd'en meget lavt, og gradvist, over længere tid, skurer op for lyden. Problemet med disse cd'er, er at lysglimtene ikke følger med, så selv om hunden har vænnet sig til cd'en, er der ingen garanti for, at den ikke stadig bliver bange for ægte fyrværkeri.

Det er vigtigt ikke at "belønne" angsten. Dette gør man nemt uden at være bevidst om det, ved at give hunden ekstra opmærksomhed når den er angst. På denne måe bekræfter man hunden, i at der rent faktisk er noget at være bange for. Når man i dagligdagen lærer hunden pacificerende kommandoer, som "rolig" og "sit", vil man også kunne bruge disse, når hunden bliver angst.

 

Kosttilskud og feromoner:

Der findes kosttilskud der dæmper angst og utryghed. De virker ikke sløvende og der er stort set ingen bivirkninger forbundet med dem. Det betyder at du kan starte i god tid med at bruge dem, for eksempel i starten af december og hele vejen ind i begyndelsen af januar. Er dit kæledyr lettere nervøst over nytårsfyrværkeri og ikke totalt angst, vil det ofte være tilstrækkeligt med kosttilskud og øget opmærksomhed på adfærd, også nytårsaften.

Tæver/hunkatte udskiller et duftstof, som beroliger ungerne. Disse duftstoffer kaldes feromoner, og har også effekt på voksne dyr. Der findes diffusere til at sætte i stikkontakten, og spray på flaske, der indeholder disse feromoner (Adaptil/Feliway). Disse duftprodukter har ingen kendte bivirkninger, og du kan derfor starte i god tid fx i starten af december og fortsætte ind i januar. Adaptil/Feliway kan også kombineres med ovennævnte kosttilskud.

Medicinering:

Er det nødvendigt at medicinere dyret nytårsaften, skal ud henvende dig til din dyrlæge i god tid (i starten af december måned). 

Der er forskellige typer af medicin, og det er lidt forskelligt, hvilken medicin dyrlæger vælger at anbefale. Én type medicin er en gel, der ikke virker sløvende, men angstdæmpende. Den kan du selv administere op til nytårsaften.

Er dit kæledyr meget angst kan det blive nødvendigt at give både sløvende og angstdæmpende meidicin, og så vil dit kæledyr formentlig sove nytårsaften. Medicin skal altid gives efter grundig vejledning fra dyrlægen, og det er vigtigt at der doseres nøjagtigt som dyrlægen har beskrevet det.

 

Hvad gør jeg i dagene op til nytårsaften?

Det er vigtigt at holde din hund i snor (og måske din kat indendøre) i dagene op til nytårsaften. Hvis I blive overrasket af fyrværkeri, kan hunden(katten) finde på at flygte. Er dit kæledyr utrygt, kan det være en god idé at supplere med beroligende kosttilskud og/eller feromoner.

 

Hvad gør jeg selve nytårsaften?

-Har du hund: Gå en lang tur eller træn med hunden om formiddagen, så den er godt træt. Husk at holde hunden i snor. Træt den gerne med søgeopgaver, agility, lege eller andet som trætter "hovedet".

-Træk gardinerne for og tænd for musikken, så lyd- og lysindtrykkene ikke er så voldsomme.

-Lad ikke kæledyret være alene. Giv den gerne noget spændende at beskæftige sig med, fx et legetøj fyldt op med mad.

-Nogle kæledyr føler sig trygge i små rum, gerne lidt huleagtige. Man kan indrette et trygt rum med et tæppe. Man skal også stille drikkevand og evt. legetøj og snacks til dyret.

-Giv medicin eller kosttilskud efter dyrlægens vejledning.

 

Kløe - hvorfor? Hvad?Min hund klør sig!

Det kan være den klør sig med poterne, men det kan også være den bider eller slikker sig selv meget, at den ofte gnider sig mod sofahjørnet, mod fliserne i haven, på græsset osv. Det kan være den ryster meget på hovedet. Alle tegn kan være tegn på kløe, men også på smerte!

Kraftig kløe/smerte kan være så generende for hunden at man måske ser forandringer i adfærden med øget agressivitet, øget opsøgende adfærd, gemmeadfærd mv.

Kløe opstår fordi nerverne i huden påvirkes af irriterende stoffer. De stoffer kan komme fra hudens  egne celler (allergi), eller udefra fra fx loppespyt, bakterier etc.

Der er rigtig mange årsager til kløe hos hund, og det kan være noget simpelt som et lille sår der er gået betændelse i, lopper eller andre parasitter, men også generel hudbetændelse, allergi, hormonelle sygdomme m.m.

Fælles for alle tilfælde er at, når hunden klør sig/har overdrevet slikkeadfærd, så skal man tænke på at den er meget generet af det, og at man skal handle. Tænk på hvordan man selv ville have det, hvis man havde konstant kløe/smerte! Det kan man blive vanvittig af. Hunden oplever det samme!

Derfor skal man gøre noget!

Er det generel kløe eller kløe over halen/lænden kan man selv tjekke for lopper. Det gøres med en almindelig tættekam. Hvis man fanger lopper er sagen selvfølgelig klar. Det er ikke altid man kan fange levende lopper, men måske får man noget sort fnuller på tættekammen. Hvis man tørrer fnulleret af på et stykke vådt køkkenrulle og der viser sig røde pletter, så er det loppeafføring, og hunden har altså lopper. I så tilfælde skal der selvfølgelig behandles mod lopper. Der er mange forskellige produkter på markedet, pipetter til nakken, tyggetabletter og halsbånd med vidt forskellige virkningsmekanismer. Ring til dyrlægen og få den bedste rådgivning.

Finder man ingen tegn på lopper skal man ringe til dyrlægen. Som sagt er der rigtig mange årsager til kløe/smerter, og derfor skal man gå systematisk til værks så man kan finde den rigtige diagnose/årsag til kløeadfærden.

Generelt kan man forebygge kløe hos sin hund ved at give et kvalitetsfoder, fx foder der er lavet til at understøtte huden. Alternativt kan man købe tilskudsprodukter der indeholder de rigtige olier/fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter, nogle hunden ikke selv kan lave, men skal have tilført via foderet.

Via foderet giver man huden og pelsen det bedst mulige forsvar. Er huden og pelsen ”i god stand”, dvs. tilpas fugtig/fedtet, med god elasticitet og vitalitet, øger man modstandskræften overfor irriterende stoffer, og man hæver tærsklen for hvornår hunden oplever kløe.

Foder og tilskudsprodukter findes i et hav af varianter og det kan være noget af en jungle at finde rundt i. Noget foder der er super godt for naboens hund er ikke nødvendigvis lige det din hund har brug for. Spørg dyrlægen til råds angående netop din hund.

Rejse med dyrSkal din hund med på ferie?

Så skal du snart have styr på vacciner, pas mv.

Det er på tide at få styr på detaljerne omkring rejsen med dit kæledyr.

Der er forskellige regler omkring rejse med dyr, afhængigt af hvor I skal hen, og nogle rejsemål kræver at din hund vaccineres flere måneder i forvejen – så det er på tide at få tjekket op på hvad reglerne er, der hvor I skal hen.

Hvis I skal flyve skal I ligeledes i god tid tage kontakt til flyselskabet og finde ud af hvilke regler der er gældende i det pågældende selskab.

Hvis du tager din hund med ud at rejse til andre lande i Europa, er der risiko for at din hund kan blive smittet med sygdomme vi ikke har i Danmark eller kun sjældent støder på.

Nogle af disse, meget alvorlige, smitsomme sygdomme kan overføres fra dyr til mennesker. Det er derfor vigtigt, både for dig og din hund, at disse sygdomme forebygges. De fleste infektioner kan forebygges ved vaccination, ormekur og sandflue-, myg- og flåtafvisende behandling.

Det skal du have styr på nu!

1.    Tjek vaccinestatus!

Det er ALTID vigtigt at ens hund er vaccineret korrekt. Uanset om man skal blive i Danmark, eller skal udenlands, er det vigtigt at ens bedste ven er beskyttet mod diverse sygdomme.

Skal du til Sydeuropa(Spanien, Portugal, Italien, Kroatien, Grækenland), skal du overveje om din hund skal vaccineres mod Leishmaniasis. Leishmaniasis er en sygdom, der skyldes en parasit der hedder Leishmania, som kan give alvorlige infektioner hos både hunde og mennesker. Smitte sker primært efter bid fra sandfluer/myg hvorefter parasitten trænger ind i hundens celler. Her kan de forårsage alvorlig sygdom.

Man skal være ude i god tid (12 uger før), hvis man skal være fuldt vaccineret mod Leismaniasis.

Tag kontakt til din dyrlæge, hvis du er i tvivl om din hund er rigtig dækket.

2.    Er der styr på PASSET!

Skal I udenlands skal din hund have et pas – også selvom I bare skal et smut over grænsen!

Passet er kun gældende når hunden er vaccineret mod Rabies (hundegalskab). En rabiesvaccination skal være minimum 21 dage gammel for at den er gældende. Dvs. din hund skal vaccineres mod rabies minimum 21 dage før I skal rejse.

HUSK også at din hund skal have tydelig hundeskilt med tydeligt telefonnummer (+45 …).

3.    Har I husket at beskytte mod lopper, flåter og myg/sandfluer?

Flere, meget alvorlige, sygdomme overføres ved bid fra flåter, myg og fluer. Og derfor er det en RIGTIG GOD IDÈ at benytte et middel mod disse. Hvis du skal til Sydeuropa skal du være opmærksom på, at det produkt du benytter har flue-afskrækkende effekt.

Der findes flere forskellige produkter med forskellige virkningsmekanismer, og er du i tvivl så tag kontakt til din dyrlæge.

4.    Har du brug for en ormekur til din hund?

Især hvis du tager din hund med til lande i Central- og Sydeuropa er der risiko for at den bliver smittet med ormeinfektioner, som vi sjældent eller aldrig ser i Danmark.

- RÆVENS DVÆRGBÆNDELORM (echinococcer) findes især i det sydlige Tyskland og Schweiz, men er nu også set i Danmark. Det anbefales at hunde, der har været i det centrale Europas bjergområder, og som kan have ædt mus og andre gnavere, ormebehandles 1 til 2 dage inden hjemrejsen.

- Den TROPISKE HJERTEORM findes i Sydeuropa og overføres til hunde ved stik fra myg.

Begge ormeinfektioner kan overføres til mennesker. Kontakt din dyrlæge og hør mere om ormebehandling.

5.    Skal du køre i bil så HUSK.

Efterlad ALDRIG din hund i bilen - Parkerer du din bil i solen, kan temperaturen lynhurtigt stige til 80-90 grader. Du behøver ikke være længe væk for at det kan gå rigtig galt.

-Medbring rigeligt vand til turen.

-Er din hund plaget af transportsyge er det en god idé at træne bilkørsel i god tid inden man skal afsted, så hunden kan vænne sig til det. Det gælder også hvis den skal i transportkasse (til fx flytur) og ikke er vant til det.

Hvis hunden er meget nervøs findes der flere forskellige håndkøbspræparater (fås ved dyrlægen) der kan lægge en dæmper på hundens nervøsitet. Du kan evt. få et middel mod køresyge hos dyrlægen.

6.    Medbring gerne førstehjælpskit i tilfælde af at din hund kommer til skade på rejsen.

Den kan fx indeholde flåttang, pincet, diverse forbindingsmaterialer, klorhexidin/renseservietter til rensning af sår, pasta/tabletter til at stoppe diarré/forbedre mave-/tarmflora (fås ved dyrlægen), spray til sår så hunden ikke slikker i såret (bitterspray), beroligende/angstdæmpende håndkøbspræparater (fås ved dyrlægen), termometer, engangshandsker, evt. hundens eget medicin, m.v.

Du kan læse mere om rejse med kæledyr på diverse hjemmesider og se præcist hvilke regler der gælder for dit rejsemål på www.fødevarestyrelsen.dk/dyr/rejse med kæledyr.

God Sommer

Dyrlæge Else Bang Henningsen, Mobildyrlægen.

www.mobildyrlægen.dk, tlf. 24802015

Artikel i Ugeavisen Midtsyd


Ella fra Ugeavisen Midtsyd tog dette fine billede af hendes hund og jeg, til brug i avisen.

Stine og Sputnik


Mine to flotte og charmerende katte, som vi fik hos en landmand, jeg kom til som kvægdyrlæge. De er søskende, men ikke altid bedste venner. De kan ikke helt finde ud af, hvem der skal bestemme

Else og Stine


Mig, min smukke mis, Stine, og et smukt øjeblik i vinterhaven